Ajatuksia väreistä ja vieheistä.

Istuin tänään kalastusvälinevarastossa siivoilemassa, ja hypistelin jigejä. Monta ajatusta virtasi mieleen, ja kun olin jäsentelemässä näitä Faceen, päivitys paisui liian runsaaksi. Blogi on ollut aiemminkin ajatuksissa, en vain ole saanut vielä aikaiseksi. Asia olisi nyt tarkoitus korjata, ja videoitakin olisi toiveena tehdä.
Blogiin kirjoittamani asiat ovat omia kokemuksiani ja ajatuksiani kalastuksesta. Olen kuitenkin kiertänyt vesiä  jo yli 20 vuotta melko aktiivisesti, joten jotain tästä voi tarttua myös muiden hyödynnettäväksi. En tiedä miten tämä tehdään mutta kokeillaan!
Jigitaulujen siivoaminen on yleensä aikaavievää puuhaa. Pahimmassa tapauksessa olen ottanut uudet käyttöön, kun en ole jaksanut lajitella tai käydä tylsiä koukkuja läpi.  Kohta ollaankin lajittelemassa isoa kasaa epämääräisen näköistä läjää monta tuntia. Aikaahan avovesikauteen onneksi on, mutta silti sen tulo yllättää joka kevät. Venettäkin pitäisi laittaa, siimoja vaihtaa kalastus setteihin ja uutta välinettä hankkia rikkoontuneiden tilalle. Jokainen rasiakin pitäisi käydä läpi, ja hankkia juuri samanlaisia vieheitä rikkoontuneiden tilalle. Uutuudetkin pitäisi käydä läpi, josko niissä olisi jotain hyödyllistä omaa käyttöä ajatellen.  Lista on yleensä pitkä ja tekemistä riittää.

Peter Lahden 12cm Core tusseilla höystettynä.

 

Menneen kesän jigikasaan katsominen toi mieleen sen, kuinka monta sävyä jigeissä voikaan esiintyä. Osahan väittää, etteivät kalat ole kiinnostuneet väreistä. Mielestäni monesti se on kuitenkin tärkein asia, jota seuraa koko, muoto ja uinti. Siksi käytänkin melko ahkerasti tusseja, joilla vieheet saa juuri sen värisiksi kuin haluaa. Löysin myös yhden simppelin mallin käyttööni, jonka Niko Hallamaa toteutti. Halusin kirkkaan mallin, joka olisi helppo valaa ja johon tulisi vain hieman kimalteita. Viehe on helppo värjätä tusseilla, se kalastaa erinomaisesti testikalastuksien perusteella ja malli kelpaa niin ahvenelle kuin kuhalle. Käytettävä materiaali saisi olla hieman kestävämpi, ja tähän on tulossa todennäköisesti parannus. Aion pitää näitä mukanani myös tulevalla kaudella ja värjätä niitä valmiiksi aiemmin toimineilla väreillä. Jokaisella on ne lempivälineet, luottovieheet tai kalastussetit, jotka on vaan pakko pitää lähellä joka kerta, kun vesille suunnataan.

Uusi malli pakkiin, läpikuultavuus on se juttu.

Ahven on hyväksynyt niin mallin kuin värinkin, jigi on nielaistu juuri oikein.

 

Yksi kauden 2018 mielenkiintoinen löydös oli eräästä vaapusta jalostettu väriyhdistelmä (kuvassa). Muistaakseni pisteitä oli jotakuinkin 13, mutta tarkka määrä ei vaikuta pyytävyyteen. Pisteiden tulisi olla sinisiä, ennemmin jopa violettiin vivahtavia. Kyseessä oli tosi toimiva väriyhdistelmä, joka ärsyttää kaloja jostain syystä monia muita ärsytysvärejä enemmän. Joskus kala nielaisee kyseisen värisen jigin jopa liian syvälle. Silloin jigistä olisi hyvä ottaa käyttöön hieman paksumpi malli, mutta senkin toimivuutta pitäisi testata. ”Tuo värihän on suorastaan jopa epämiellyttävä ripustaa siimaan”, totesi leikkisästi eräskin asiakas. Kuitenkin lausahdusta seurasi heitto, vajotus, ja ensimmäisellä kelauksella kala kiinni. Muistan sen ilmeen vieläkin.. Annan tuolle Core-mallille vahvan suosituksen yleisjigiksi. Sen toimivuus jopa paranee, jos tussilla löytää sävyjä, jotka voimivat kalastettavassa vesistössä. Joskus hyvin toimivat sävyt ja värit voivat myös muuttua päivän aikana, ja tussilla saa lisättyä sävyjä jo käytössä olleeseen jigiin.

Sinipilkkuinen jigi oikealla ylhäällä. Savage Gearin jigitkin toimivat sinä päivänä.

 
Olen saanut käsiini melkoisen kasan pienempiä spinner-baitteja, joita on tarkoitus tarjota ahvenelle ja kuhalle Suomen suvessa kaudella 2019. Ohessa vain pieni maistiainen, mitä on luvassa. Tarkoitus olisi myös itse tehdä spinnereitä valmiista mutta myös itse kasattavista komponenteista. Katsotaan mitä vanha perhonsitoja saa aikaiseksi. Olen käyttänyt paljonkin spinner baittejä, mutta niiden käyttö on yleensä keskittynyt enemmän kevääseen ja kesään ja kohdelaji on ollut pääsääntöisesti hauki.  Ylivoimainen suosikkini on Savage Gearin Da Bush 42g, eli suurempi malli. Jostain syystä olen aiemmin suosinut  suurempia malleja, mutta tänä vuonna pidän mukana myös pienemmät.

Suunnitteilla on spinneri-klinikka/lippakurssi, joka olisi tarkoitus jalostaa tuotteeksi.  Tarkoitus olisi siis kalastaa kuhaa, haukea ja ahventa samalla reissulla käyttäen pelkästään spinner baitteja ja lippoja. Kierto voisi olla seuraavanlainen; kun vene saa hauen, vaihdamme kohdelajin ahveneen. Kun veneeseen saadaan ahven, vaihto kuhaan. Kierrosta toki voidaan poiketa, jos kalastus on laadukasta tai liian haastavaa tietylle lajille esimerkiksi olosuhteiden ansiosta. Jigit voidaan myös pitää mukana, mutta pääpaino tuotteessa olisi  matalan kalastus. Kuka lähtee Spinnerit Savoon- teemalla?
Hauki tulee saamaan entistä enemmän myös huomiotani, onhan se yksi Suomen tärkeimmistä lajeista kalastusmatkailussa. Kansainväliset asiakkaat haluavat isoja kaloja, ja yleensä meillä on tarjota tähän ainoastaan hauki. Onneksi tovereita kävi rajan takaa veneessäni  sitäkin kalastamassa monta kertaa. Ohessa suurin viime kaudelta saatu 118cm kala.

Savage Gear 3D LB Herringit rigattuna.

Ehkäpä haukia ei osata Savossa niin hyvin jigillä kalastaa, vai osataanko?Olen nähnyt niitä saatavan täsmä- jigauksella, mutta harvemmin niitä kalastetaan kotivesilläni puhtaasti heittojigeillä. Missä ovat perinteinen lippa? Off-set koukkuja tai puhtaasti hauen jigikalastukseen soveltuvia vapoja ei saa muuten kuin  tilaamalla. Se mikä täällä on pop, on ollut sitä jo  rannikolla parhaimillaan jo usean vuoden ajan. Muutokset ja uudet tyylisuuntaukset rantautuvat kaikkinensa tänne melko hitaasti, ja niihin ei aluksi välttämättä luoteta. Sosiaalinen media avittaa kuitenkin tiedon saamisessa. 
Tyylisuuntautumisesta täällä Savossa kertoo myös kalastusvälineliikkeiden tarjonta. Shädit ja spinnerit loistavat piikeissä melkein tyhjyyttään, mutta 5-15 cm jigejä löytyy valikoimasta pilvin pimein. Ja sitten on tietenkin niitä vaappuja, paljon. Itseäni on ilahduttanut kevään ja loppusyksyn kalastusreissut, joissa asiakkaat jaksavat innostua yhä enemmän hauen heittokalastuksesta erilaisilla vieheillä. Ah, ja ugh!

Perinteinen lippa, toukkajigillä höystettynä.

 
Itsensä haastaminen kaikessa uudessa kehittää taitoa ja mielenkiinto lajia kohtaan säilyy. Monipuolinen heittokalastus on minun juttuni. Aina ei tarvitse lähteä hakemaan järven suurinta ahventa tai muutakaan ennätysluokan saalista. Nautin itse kalastaessani enemmän vaikeista tilanteista, joissa koen jotenkin onnistuneeni. Joskus eräs tunnettu kalastusopas tokaisi osuvasti; ”kun nykyään lähtee itse kalaan, se on ennemminkin jazzia kuin komppia”. Pystyn samaistumaan tähän erityisen hyvin. 
Näitä kalajuttuja on mukava muistella talven keskellä ja näihin suorastaan uppoutuu. Näin käy myös selatessani puhelimen galleriaa kuluneelta kesältä. Mieleen palaa lähinnä miten kuuma kesä olikaan, positiiviset asiakkaat ja hyvin onnistunut kalastus. Tarjoamillani reissuilla kalastetaan aina sovitusti kohdelajia, jota asiakkaat haluavat. Yleensä myös suosittelen sesongin mukaista kalastusta laadun varmistamiseksi. Näin laskuriin voi saada suurempaa lukua ja veneeseen suurempia yksilöitä. Nähdään siis toivottavasti tulevalla kaudella yhä useammin, ja olkoon seuraava kausi myös hauen osalta kiinnostavampi. Aion ainakin omilla testireissuilla palata enemmän juurille, mistä kaikki sai alkunsa yli 20 vuotta sitten. Perhojakaan en jätä rannalle, koska niillä on loistava mahdollisuus tavoittaa järviltä niin ahventa, haukea kuin kuhaakin.👍
Loistavaa kalastusvuotta 2019 kaikille!
 
-Teemu

Jaa artikkeli eteenpäin

Comments are closed.

Hyväksy
Käyttämällä tätä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön analytiikkaa ja sisällön mukauttamista varten. Lisätietoja